Followers

Monday, August 15, 2011

Emosi Vs Nafsu

Assalammualaikum w.b.t :)

Salam Ramadhan u olls :) hari ini cikgu diana akan membincangkan satu topik yg menarik kpd semua pelajar2 yg cikgu sayangi sekalian . *ahpoyogileberangannakjadicikgu* LOL !
Baiklah. kita terus kpd tajuk ye.

'Emosi' mengikut kamus dewan bermaksud perasaan jiwa yg kuat , seperti sedih, gembira, takut, marah dan lain2.
'Nafsu' pula bermaksud kehendak hati yg kuat untuk melakukan sesuatu yang melampau atau kurang baik . Maksud lain pula keinginan untuk makan, selera . tp jgn fokus pada makanan ok ? ;p

jadi ? korang korang ni dapat bezakan tak ? *hikhik*
ok, sebelum tu, nk bgtau segala apa yg terisi dlm enrty ni adalah hasil karya aku sendiri . xde istilah copy n paste, xde ciplak2 ! HAHA . so , anyone among of u olls yg baca, atau terbaca, saya ucapkan ribuan terima kasih . tp kepada sesape yg TAK puas hati dgn isi kandungan, tolonglah jgn blame saya, kerana saya tulis ikut sesedap gula jer . hehe . maksudnya saya tulis atas pandangan saya sendiri la . Bukan ape, takut la, zaman sekarang ni org suka main saman-saman, bloggers pun dah bahaya . salah cakap sikit, nak saman ! LOL

urm . bila kita tgh marah, sebenarnya, kita ni terlalu mengikut emosi atau nafsu marah ya ?
aku pun konpius . aku rasa la kan . dua2 pun btol la . terutamanya kpd gurls, yela. time bulan mengambang , mcm terlebih emosi . ke nafsu ? haaaaa...konpius tak adik2 ? hehe .
tp, aku selalu la mengalami situasi mcm ni . anda2 semua pun sama kan ?? hikhik .
contohnya :

1) Apabila ibu suruh buat kerja rumah, sapu lantai, mop lantai, basuh pinggan, sidai baju, kemas dapur, lipat baju . Selalunya rajinnnnn buat semua tu tanpa rasa fed-up, tp tiba hari 'sakit' tuh , rasa mcm nak marah je . mula la nak bebel, nak sepak barang tak tentu pasal, hentak2 sana sini, merungut , marah2, muka masam mencuka ! LOL .

2) kalau ada adik2 kecik , mesti sanggup layan kerenah dorg , nak manja2, makan nak suap, nak mandikan, pakaikan baju, sikat rambut , layan dorg main, tp bila sampai hari , mula la rasa nyampah . rasa malas nak buat dah , kalau adik2 paksa, mula la nak tinggi kan suara . LOL

3) Kalau time adik mintak tolong ajar kerja sekolah, ajar dgn penuh kesabaran . bila dtg hari xbaik , mulalah nak garang2, buat muka harimau , pukul2, cubit2, rasa mcm alahaiiii, "asal adik aku ni kurang pandai eh" HAHA (ayat sopan siott) LOL

4) haaaa..yang ni ! kalau dgn boypren la . aku ni jenis yg tak kisah . tp bila ade hari , mmg aku sgtt sgtt sgtt kesah ! contohnya . kalau die balas msg sepatah-sepatah , aku mengamuk ! kalau die balas lambat 5 minit , aku mengamok ! kalau die tak msg satu hari , aku mengamok ! LOL

5) OK. aku jenis yg sensitif . tp kalau sampai hari , aku akan jadi terlalu tersangat sensitif . bila ade member yg buat statement gurau , aku akan anggap benda tu serius . sehingga boleh mencetuskan pergaduhan . kadang2 akan terigt kat kawan2 yg mmg dah lama tak contact , secara automatik akan terasa dan merajuk dgn dia. Ya. walaupun kalau pada keadaan normal, aku takkan berfikiran dan berkelakuan sebegitu . jadi itulah kelainannya . Im telling u the truth .
LOL


Dah2!!!!! jom tido ... ZZZZzzzZZZzzzZZZ ...
p/s : actually im in a 'thatkindofweirdmood' ..LOL :D